За автора

Светлозар СтояновСветлозар Стоянов

Познавам Светлозар Стоянов от 1992 г., когато беше ученик и възпитаник на Дом за деца и юноши “Асен Златаров” в Хасково. Тогава той беше срамежливо, малко боязливо и неуверено момче, със сериозно и задълбочено отношение към живота. Силно впечатление ми правеха неговата будност и любознателност. Той не се уморяваше да пита и да търси отговори по вълнуващите го теми, а не бяха никак малко…

След завършване на средното си образование, Светлозар започна да работа в гр. Хасково, която не го удовлетворяваше, но той неотклонно търсеше своето призвание. По това време загуби и най-близкия си човек – баба Добра от с. Горски Извор, която го осинови и му завеща своя дом.

Последваха две години обучение в Софийската духовна семинария (СДС) “Св. Йоан Рилски”. По-късно завърши и Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

През последните години Светлозар пътуваше много и обикаляше духовните центрове на България. Той се запозна с хора от всички краища на родината, натрупа впечатления и събра снимков материал, който по-късно стана основа за първата му самостоятелна изложба “Осквернени и забравени православни храмове в България”. Последва втора изложба – “Божият храм по Българската земя”. Последваха изложби на открито, през 2008-2012 г., които бяха поставени в 45 града на България, като създаваха неповторими усещания за българщината. Ставайки свидетел на успешните му изложби и големия обществен интерес, които те предизвикаха, изцяло приветствам и безрезервно подкрепям поредната негова идея – да обедини снимков материал и текст във две книги – Православни храмове, скални църкви манастири и стенописи от България” и “Крепостите в България”, за да сподели с по-голям кръг от хора делото на многогодишните си търсения. От все сърце му желая кураж и вдъхновение, за да изживее пълноценно живота си, белязан от изследователския дух!

Инж. Ива Андреева

No Comments

Post a Comment