Голямобуковски манастир “Св. Животоприемен източник” – село Голямо Буково, община Средец, област Бургас

google logo

Голямобуковски манастир „Св. Живоприемний източник“

Голямобуковският манастир „Св. Животоприемен източник“ е единственият манастир в Странджа планина, на около 4км. източно от село Голямо. Манастирът се намира на приблизително равни разстояния от селата Кирово, Тракийци, Граничар, Варовик и Богданово.

Според предания, манастирът е построен през 12 в. върху основите на древно светилище. Святото място е посочено при съновидение, в което се явила св. Богородица на Коста Янов от Голямо Буково. Коста Янов боледувал дълго и оздравял, след като послушал съвета на Божията майка и се измил с водата, която и сега блика от извора под манастирската черква. Някои автори предполагат, че през 13-14 в. по тези места се е намирал Парорийският манастир, средище на исихастите.

Обителта представлява комплекс от църква и едноетажна жилищна сграда. Манастирската църква е трикорабна базилика, построена през 1876 г. В олтарната й част се намира аязмото „Живоприемний източник“, за което се смята, че е богато на минерали и лекува редица болести. На Светли петък, се отбелязва празникът на манастира – Живоприемен източник.

Манастирът е обявен за паметник на културата (през 1954 г.), като в момента е действащ мъжки.

 

Сайт на Сливенска Света митрополия, може да намерите тук.

Share Button

No Comments

Post a Comment